MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Mersin’de Suriyelilere Yönelik Yürütülen Eğitim Hizmetlerini Görüşmek Üzere Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve UNICEF İşbirliğinde Toplantı Yapıldı.

Mersin’de Suriyelilere Yönelik Yürütülen Eğitim Hizmetlerini Görüşmek Üzere Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve UNICEF İşbirliğinde Toplantı Yapıldı. 
Mersin’de Suriyelilere Yönelik Yürütülen Eğitim Hizmetlerini Görüşmek Üzere Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve UNICEF İşbirliğinde Toplantı Yapıldı.

 

Mersin’de Suriyelilere Yönelik Yürütülen Eğitim Hizmetlerini Görüşmek Üzere Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve UNICEF İşbirliğinde Toplantı Yapıldı.

 

Suriye´deki iç savaş nedeniyle Türkiye´ye sığınan Suriyeli ailelerin çocuklarının eğitim öğretim hizmetlerini görüşmek üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve UNICEF ortaklığında Mersin´de toplantı yapıldı.

 

Bakanlığımıza bağlı resmi ve özel okullarımızda, oluşturulan geçici eğitim merkezlerinde ve kamp alanlarında açılan eğitim merkezlerinde yürütülen eğitim öğretim faaliyetlerinin paydaş kurum ve kurtuluşlarla birlikte değerlendirilmesi, standartlar oluşturularak uygulamada birliğin sağlanması için amacıyla hazırlanan toplantı Suphi Öner Öğretmenevinde yapıldı.

 

Toplantıya her kesimden yoğun katılım oldu

 

Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, UNİCEF Yetkilileri, BM Mülteciler Komiserliği Yetkilileri ve Bakanlık yetkililerinin de üst düzeyde katılımıyla başlatılan toplantıya Vali Yardımcısı Nihat Karabiber, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Tarsus, Erdemli Kaymakamları, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, MÜSİAD Başkanı, ASKON Başkanı, İl Kurum Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, Şube Müdürleri, Halk Eğitim Müdürleri, İHH, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, Anadolu Gençlik Derneği Başkanları, İl Komisyonu üyeleri ve Suriye vatandaşlarınca açılan eğitim mekânları temsilcileri de katıldı.

 

Suriyeli öğrencilerden Müsteşar ve UNİCEF’e çiçekli karşılama

 

Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ve UNİCEF Yetkilisi Nur Işıklı Babahan salon girişinde Dumlupınar Anadolu İmam Hatip Lisesinde okuyan Suriyeli öğrenciler tarafından çiçeklerle karşılandılar.

 

Toplantı sabah ve öğleden sonra olmak üzere toplam 4 oturum halinde gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük toplantıda bir konuşma yaptı. 

 

MEB Müsteşar Yardımcısı Büyük: "Ülke genelinde 150 bine yakın eğitime ulaşamamış Suriyeli çocuk var”

 

Ülke genelinde 150 bine yakın eğitime ulaşamamış Suriyeli çocuk olduğunu söyleyen MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük bu sorunun en kısa zamanda halledilmesi için çalıştıklarını kaydetti.

 

İç karışıklık nedeniyle 2011 yılında Türkiye´ye gelmeye başlayan Suriyeli çocukların eğitimini Milli Eğitim Bakanlığı´nın üstlendiğini anımsatan Büyük, "Kamplarda AFAD sorumluluğunda MEB yetkisinde eğitim, öğretim faaliyetlerimiz devam ediyor. Biz büyük bir kültürün, medeniyetin ve geçmişin temsilcileriyiz. Bu açıdan iç karışıklıklar nedeniyle ülkemize giriş yapan Suriyeli kardeşlerimize o günden itibaren bir ensar ve muhacir düşüncesinde elimizden gelen bütün gayreti gösterdik" diye konuştu.

 

 

 

 

Büyük: “Mersin’de yapılan çalışmalar diğer illere örnek olabilir”

 

Suriyeli çocukların eğitimiyle ilgili faaliyetlerde Mersin´in diğer illere örnek olabileceğini sözlerine ekleyen Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük Türkiye Cumhuriyeti´nin bugüne kadar Suriyeli mültecilere kamu kaynağı olarak 5 milyar dolar harcadığını ifade ederek şöyle  devam etti:

 

"Bütün AB ülkelerinin Türkiye Cumhuriyeti´ne yardımı 200 milyon dolar. Biz ülke olarak bu yapılanları ne ülke içindeki insanlara ne de ülke dışındakilere anlatabildik. Şu anda 2 milyona yaklaşan geçici koruma altında olan Suriye vatandaşı var. Hiçbir problem olmadan ülkemizde 4 yıldır yaşıyorlar. Biz 2 milyon insanı bağrımıza basmışız ama bütün AB ülkelerinin kabul ettiği mülteci sayısı 130 bin. Kalifiye, alanında yetişmiş insanları seçip alıyorlar. 130 binin reklamını yapıyorlar. Kabul edilen insanlar için yaptıklarını anlatıyorlar. Türkiye´de 11 ilde 23 kamp merkezinde 220 bin geçici koruma altındaki Suriye vatandaşlarının bütün ihtiyaçları karşılanıyor. Bu kamplarda 70 bin çocuk eğitim öğretime devam ediyor. Bu kamplarda anaokulundaki 12. sınıfa kadar Suriye çocukları Arapça ve Suriye müfredatında Suriyeli öğretmenlerle eğitim öğretime devam ediyor."

 

UNİCEF Yetkilisi Kondo: “Çocukların yaşatılması, korunması ve geliştirilmesi için çalışıyoruz”

 

Toplantıda UNICEF Eğitim Birim sorumlusu ChiharuKondo da bir konuşma yaptı. UNICEF´in misyonunun çocuk haklarını anlatmak, korumak ve geliştirmek olduğunu belirten Kondo, çocukların eğitim hakkını korumanın öncelikleri arasında geldiğini aktararak sözlerini şöyle sürdürdü:  

 

"Eğitim sektöründe standartları yükselterek kaliteyi artırmaya yönelik çalışıyoruz. Türk çocukları desteklediğimiz gibi son dönemde de Suriyeli çocukların ve ailelerin de eğitimlerini desteklemek üzere çalışıyoruz. Son yıllarda Suriyeli çocukları desteklemek adına bağışçılarımızdan yaklaşık 30 milyon dolar üzerinde bir destek aldık. Sadece eğitim alanında değil; çocukların korunması, sağlık harcamaları, kültürel etkinlikler ve benzeri faaliyetler için de desteklerimiz sürüyor."

 

Gül: “Suriyeli öğrencilerin eğitimi için her kesimle akıl birliği içinde çalışıyoruz”

 

Suriyelilere yönelik yürütülen eğitim öğretim faaliyetlerinin paydaş kurum ve kurtuluşlarla birlikte değerlendirilmesi amacıyla yaptıkları bu toplantıyla yaşanan soruna çözüm arayışında olduklarını söyleyen İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Mersin ili olarak bu çalışmaların kendi şehrimizde en verimli, yararlı ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için bütün kurumlarımız, iş dünyamız ve sivil toplum örgütlerimizle el birliği, akıl birliği ve gönül birliği içerinde hareket ettiklerini ifade etti.

 

Sadece Suriyelilerin değil, ülkemizde bulunan bütün yabancıların eğitim öğretim hizmetlerinden yararlanması için etkin çalışmalar yürüten Milli Eğitim Bakanlığı ve UNİCEF başta olmak üzere kendilerine katkı sunan herkese teşekkür eden Gül, bu toplantının olumlu gelişmelere vesile olması dileklerinde bulundu.

 

Konuşmaların ardından Yabancılara Yönelik Yürütülen Eğitim Öğretim Hizmetleri Komisyonu Başkanı Şube Müdürü Murat Bağış, Suriyeli öğrencilere yönelik yürütülen çalışmalarla ilgili ilgiler vererek bir sunum yaptı.

Toplantı, Suriyeli öğrencilere yönelik yapılacak çalışmalarla ilgili yol haritası belirlenmesi ve katılımcılarla birlikte istişarelerde bulunulması ve değerlendirme yapılması gündemleriyle devam etti.

 

Toplantı sonrası Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Suriye vatandaşlarınca açılan eğitim mekânlarının temsilcilerini kabul ederek onları dinledi. Bakanlığın yol haritasıyla ilgili bilgiler veren Büyük, bütün eğitim faaliyetlerinin kendileri tarafından ve paydaşlarla birlikte yapılacağını farklı bir faaliyete asla müsaade edilmeyeceğinin altını çizdi.

 

Toplantının ardından Geçici Eğitim Merkezi binaları ziyaret edildi

 

Toplantının ardından Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, UNİCEF Yetkilileri, BM Mülteciler Komiserliği Yetkilileri, Bakanlık yetkilileri ve İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül UNİCEF tarafından yaptırılan ve Suriyeli öğrencilerin eğitimi için kullanılacak olan geçici eğitim merkezlerini ziyaret ederek incelemelerde bulundular. 

 

 

  









Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü Dumlupınar Mah. GMK Bulvarı 33130 Yenişehir/MERSİN - 0324 329 14 81 / 84

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.