24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlama Programı
24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlamaları Cumhuriyet Alanında bulunan Atatürk Anıtına İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca Tarafından çelenk bırakılmasıyla başladı. Çelenk Töreninin ardından Kutlama Programı İl Kültür Merkezinde devam etti.
Programa; Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Toroslar Kaymakamı Kaya Çıtak, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne’nin de aralarında bulunduğu il protokolünden çok sayıda seçkin isim katıldı.
Törende mesleğe yeni başlayan aday öğretmenler adına Atak Özer, emekli olarak meslek hayatını noktalayan öğretmenler adına ise Mehmet Sungur birer konuşma yaptı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan sinevizyon gösteriminin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca’ya çiçek takdim etti.
Vali Çakacak törende yaptığı konuşmada, öğretmenler tarafından yetiştirilen yeni neslin de aynı zamanda ülkenin ve Milletin de geleceği olduğunu belirterek, “Ülkelerin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelerinin temelinde eğitime yapılan yatırımların olduğuna işaret ederek; “Bölgesinde ve dünyada ağırlığını gittikçe hissettiren ve küresel bir aktör olmayı hedefleyen Devletimiz de eğitim sistemini bu gelişmeler çerçevesinde dönüştürmektedir”
Devletimizin ve Hükümetimizin öğretmenlerimizin koşullarını iyileştirme noktasında önemli düzenlemeleri hayata geçirmeye devam etmekte olduğunu anlatan Çakacak, öğretmenlerimizin aynı zamanda Milletimizin kardeşliğinin güvencesi ve Devletimizin bekasının teminatı olarak gördüklerini de belirtti.
Başöğretmen Atatürk’ün, “Öğretmenler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır” sözlerine dikkat çeken n Vali Çakacak, Ulu Önder’in bu sözüyle de öğretmenlere verdiği değere dikkat çekti.
İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca ise “Öğretmen içinde yaşadığı toplumun insanlarını bilgisizlik ve cehaletin koyu karanlığından aydınlığa, uygarlığa çıkarmak için çabalayan uğraş verendir. Işığın karanlığı, hareketin durgunluğu, uyanıklığın uyku gidermesi gibi, öğretmende o kutlu gölgesi ile; bilgisizliği, cehaleti, geri kalmışlığı gidermekte; öğrencilerinin gönüllerini zenginleştirerek ufuklarını açmakta, onların ve ülkemizin geleceğini şekillendirmektir” dedi.
Öğretmen yetiştirmeyi kendisi için hedef seçmeyen her uygarlığın er ya da geç yıkılmaya, unutulmaya mahkûm olduğunu belirten Koca, “Uygarlık ne kadar şatafatlı kalıplar içerisinde sunulursa sunulsun; yasalar, ne kadar iyi yetiştirilmiş hukukçulara hazırlatırsa hazırlatılsın; uluslar ne kadar seçkin liderler yetiştirirse yetiştirsin; bunları eğitim-öğretim yoluyla bireylere ve topluma özümsetecek, aşılayacak, uygulama sahasını sağlayacak öğretmenini yetiştirmedikçe, asla etkili ve başarılı olamaz”
Öğretmenlik insanı sevmeyi; bil cümle yaratılanı yaratandan ötürü sevmeyi; güvercini ölmüş ağlayan çocuğa, başın sağ olsun demeyi, umut etmeyi, hatta gözyaşını paylaşma sanatı olduğunu ifade eden Koca, ”Umutlu olmayı hep güzel umutlar vermeyi, ölü bir köpeğin ağzındaki bembeyaz inci gibi dişleri fark edebilme sanatıdır. Öğretmenlik geçmiş zamanlardan, şimdiki zamanlara, oradan da gelecek zamana köprü kurma ve kurdurma sanatıdır. Sınıfa girince gözler görebilme sanatıdır. O gözler ki Mustafa Kemal gibi mavi bakışlı gözler, o gözler ki Yunus gönüllü, yağız yürekli gözler, Fatih ruhlu gözler, o gözler ki Nenehatun- Hafsa Sultan gibi kahramanlık ve fedakârlık fışkıran gözler, o gözler ki Sütçü İmam gibi İman fışkıran gözler ve bu gözlerin önüne birer birer pencereler açma sanatıdır” şeklinde konuştu.
Koca sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarla beraber uzak diyarlara seyahate çıkma sanatıdır. Kimi zaman az gidip uz gidip Keloğlanın Ay Kıza kavuşmasını sağlayıp, Nasreddin Hoca ile eşeğe ters binip, Dedem Korkutla soy soylayıp boy boylayıp bir yiğide ad vermektir. Orhan Veli ile Boğaza karşı İstanbul’ u dinleme, Ulubatlı Hasan ile surlarda gülümseyerek şahadet getirebilme sanatıdır. Güzel Türkçem, Güzel Ülkemin her bir köşesinde konuşulsun diye çırpınırken şehit olmayı öğretme, Erol OLÇAK’ları Abdullah OLÇAK’ları Kübra DOĞANAY’ları, Ömer Halis DEMİR’leri yetiştirme sanatıdır. Ve yine şükrediyoruz ki her şeye ve her türlü eleştirilere rağmen bu eğitim sistemimiz 15 Temmuzda bu yetiştirdiği kahramanları ile bu sınavı en güzel ve en onurlu şekilde vermiştir”
Böyle bir camianın bir neferi olduğumuzdan dolayı Rabbimize Hamd ediyor ve Şükrettiklerini dile getiren Koca Sözlerini şöyle tamamladı: “Değerli öğretmenlerimiz, sizler bu büyük görevin, bu büyük sorumluluğun bilincindesiniz. Ülkemizi, Cumhuriyetimizi sizlerin yetiştirdiği ve yetiştireceği öğrenciler yaşatacak, yükseltecek, muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine onlar çıkaracaklardır ki siz değerli öğretmenlerimiz de siz sevgili öğrencilerimiz de bu sorumluluk ve görevin inançlı neferisiniz. Ülkemizin aydınlık geleceğini Atatürk İlke ve Devrimlerinin yılmaz bekçileri, geleceğimizin mimarlarısınız. Sizlerin, ülkemizin dünü, bugünü ve yarınındaki yeriniz kelimelerle anlatılamaz…. Emeğinizin karşılığı hiçbir maddi değerle ölçülemez. Sizler, Türk eğitim-öğretiminin vazgeçilmezlerisiniz. Sizlere tüm samimiyetimle teşekkür ediyorum. Başarılı ve fedakâr çalışmalarınızla ülkemizin, şehrimizin-ilçemizin geleceğine yaktığınız bilgi ateşinin, ışığın hiç sönmeyeceğine inancımla “Öğretmenler Gününüzü kutluyorum”
Aday öğretmenlerin yemini ve Nevit Kodallı Güzel Sanatlar Lisesi Öğrenci ve Öğretmen Korosu tarafından sunulan müzik dinletisiyle Öğretmenler Günü Kutlama Programı sona erdi.