MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

“Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi” Yerel Bilgilendirme Toplantısı Mersin’de Yapıldı

“Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi” Yerel Bilgilendirme Toplantısı Mersin’de Yapıldı

Avrupa Birliği FRiT Fonu bünyesinde yürütülmekte olan “Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi” projesi ile ülkemizde Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin (GKAS) yoğun olarak yaşadığı illerdeki eğitim altyapısının güçlendirilmesi hedeflenmektedir. İlimiz de bu proje kapsamındaki illerden biridir. 

“Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi” projesinin tüm taraflarına sağlıklı bilgi aktarımı ve kurumların bu alandaki koordinasyonuna katkı sağlamak amacıyla düzenlenen toplantıya, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Millî Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanı Özcan Duman, Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Adem Koca, Proje Koordinatörü Fatih Mehmet Oruç, Dünya Bankası Türkiye Ofisi Sürdürülebilir Kalkınma Program Lideri Tamara Sulukhia, Mersin İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Yusuf Duman, çok sayıda uzman ve yönetici katıldı. 

Program aziz şehitlerimizin anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklâl Marşı okunmasıyla başladı.   

Toplantıda bir konuşma yapan Mersin Valisi Ali İhsan Su “İnsanlığın gereği olarak Suriyeli kardeşlerimize kucağımızı açtık. Her anlamda rahat etmeleri için imkanlar sağlamaya gayret ettik. Bundan sonra da devam edeceğiz. Bu çerçevede, Suriyeli mültecilerin hayatlarını devam ettirmeleri açısından eğitim de çok önemi bir yer almaktadır. Güzel işler yapmaya gayret ettik. Şimdi bir adım daha ileri giderek İlimizdeki Suriyeli çocukları örgün eğitimin içine kattık. Daha iyi eğitim almaları ve sosyalleşmeleri için böyle bir hamle yaptık. Bundan dolayı yeni dersliklere ihtiyaç doğdu. Bir taraftan kendi imkanlarımızla bir taraftan da Dünya Bankası desteğiyle bunu yapmaya çalışıyoruz. Önemli olan insanlık açısından bu insanlarımızın rahat etmeleri. Bu çerçevede bu hizmetler için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi. 

Proje Koordinatörü Fatih Mehmet Oruç ise ”Mazluma sahip çıkma anlamında ilk adımı ülkemiz attı. Bu anlamdaki çalışmalar ülkemiz ve dünya adına önemli adımlar. Ülkemizde 3,4 milyon mülteci barınmakta ve bunun 1,1 milyonu eğitim çağında. Bunların eğitime entegresi için büyük çaba sarf ediyoruz. Şu anda 600 bin rakamını yakaladık hedefimiz tamamını eğitim öğretime dahil etmek. Özellikle Mersinde Geçici Eğitim Merkezlerini  kapatarak ilk adımı attık. Tüm Türkiye’de bu şekilde olması için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çalışmalar kapsamında  Türkiye genelinde 21 ilde 215 okul inşa edeceğiz. 60’ı prefabrik geriye kalan 155 okul betonarme olacak. Mersin ilimizde 4 betonarme okul planlama aşamasında, 5 betonarme okulun yapımı ise bitmiş veya devam ediyor. Amacımız, 2018-2019 eğitim sezonuna prefabrikleri teslim etmek. Okullarımızda hem derslikler olacak hem sosyal kültürel alanlar için çok amaçlı salonlar olacak. Projenin birinci hedefi eğitim altyapısını güçlendirmek. İkinci aşama eğitimde fiziki kalitenin arttırılması. Bu bağlamda en güncel yönetmeliklere uygun binalar inşa etmeyi hedefliyoruz. Üçüncü olarak teknik kapasitenin geliştirmesi olacak. Bu proje hem Türkiye’de hem dünya üzerinde büyük bir proje olacak. Kurumsal kapasitenin arttırılmasını sağlayacağız. Projenin anahtar noktalarından birisi biz bu okulları sadece Suriyeli çocuklar için yapmıyoruz. Biz bu okulları halkımızın hizmetine sunuyoruz. Yeni okullar yaparak kapasiteyi arttırarak eğitim kalitesini arttırmak, ana hedefimiz. Sayın Valimiz ve İl Millî Eğitim Müdürümüz büyük katkılar sağladılar. Kendilerine bu katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.” dedi.

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Adem Koca yaptığı konuşmada; “Mersin ilimiz genelinde bulunan 1187 okulumuzda toplam 390 bin öğrenci ve yaklaşık 27 bin eğitim çalışanıyla nitelikli bir eğitim hizmeti vermeye çalışıyoruz.

 

14 Halk Eğitim Merkezimiz, 1 olgunlaşma enstitümüz, 6 mesleki eğitim merkezimizle yaygın eğitim alanında 7’den 77’ye herkese farklı alanlarda kurslar veriyoruz.  2 adet Bilim Sanat Merkezimizle de farklı alanlarda ülkemizin geleceğine imza atacak özel öğrencileri yetiştiriyoruz.

 

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak sadece Türk öğrencilerimize değil; 2011 yılından sonra iç savaş sonrası her biri ayrı bir acıyla ve dramla vatanlarından kopup ilimize gelen on binlerce Suriyeli çocuğumuz ile 200 bini aşkın Suriyeli yetişkine Bakanlığımızın yasal düzenlemelerine uygun olarak örgün ve yaygın alanda eğitim hizmeti vermeye, yeni bir gelecek olmaya çalışıyoruz.” dedi

 

Koca konuşmasının devamında “Yaşanan savaş sonrası Türkiye’ye göç eden ve kısa bir gelecekte geri dönme umudu olmayan Suriyelilerin neredeyse yarısına yakını çocuktu. Bu çocukların önemli bir kısmı ise okula gitmesi gereken çocuklardı. Suriyeli çocukların eğitim sorunu, savaş devam ettikçe artan kitlesel göçün getirdiği en büyük sorunlarından biriydi. Ülke genelinde olduğu gibi Mersin’de de durum benzerdi.  

 

Bugün itibariyle Mersin’de yaklaşık 23 bin öğrencimiz adreslerine uygun olarak resmi okullarımızda akranlarıyla birlikte eğitimin yanı sıra sosyal faaliyetler, sportif etkinlikler, projeler, yarışmalar, kültürel çalışmalar, geziler gibi her türlü eğitim imkanından yaralanacak şekilde okula devam ediyorlar.

 

Suriyeli çocuklarımızın resmi okullarımıza yerleştirilmesi ilimizdeki derslik ihtiyacını da arttırdı şüphesiz. Suriyeli öğrencilerimizin okullarımıza yerleştirilmesi bize yaklaşık 750 ek derslik ihtiyacı doğurdu.

 

Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Tarsus ilçemizde her biri 23 derslikli çelik konsorsiyum şeklinde ikişer katlı 4 adet bina inşa edilecek. Ayrıca işlemleri biten ve yapım aşamasına getirilen 5 tane, planlama aşamasında olan 4 tane olmak üzere toplam 9 tane de 24 derslikli betonarme okul binası ilimize yapılacak. Bu binalar Bakanlığımızın tip projeleri olup her türlü imkan ve donatıya sahip olarak yapılacaklardır.

 

Bu okul binalarının bitmesiyle birlikte Suriyeli öğrencilerin okullarımıza yerleştirilmesi sonucu ortaya çıkan ek derslik ihtiyacımız önemli oranda azalmış olacaktır.

 

Bu proje dışında da Suriyeli öğrencilerin yoğun olduğu ilçe ve okullarımızda eğitim ortamlarını iyileştirmek için farklı kurumlarla işbirliği içinde 26 konteyner derslik yapılmış olup 25 konteyner derslik de yer tespiti yapılıp planlamaya alınmıştır.” dedi.

 

Koca konuşmasını “Bu anlamda Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi yetkilileri başta olmak üzere işbirliği yaptığımız ve bizlere destek olan bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum.  “ diyerek sonlandırdı.

 

Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Programı Lideri Tamara Sulukhia, yaptığı sunumda, Millî Eğitim Bakanlığının projede lider konumda olduğunu belirterek, Dünya Bankasının da çalışmayı desteklediğini aktardı.

 

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 475 milyon avronun 150 milyonunun Dünya Bankası aracılığıyla proje kapsamında kullanılacağını vurgulayan Sulukhia, "Bu proje Suriyeli çocukların örgün öğretime katılması adına yapılmış bir adımdır. Projeye destek veren birçok paydaş bulunuyor. Dünya Bankası olarak 12 ilde projeye 56 betonarme eğitim tesisi yaparak katkı veriyoruz." dedi.

 

Toplantı protokol konuşmalarının ardından proje koordinatör ve uzmanı tarafından yapılan sunumlarla devam etti.

04-04-201804-04-201804-04-201804-04-201804-04-201804-04-201804-04-201804-04-201804-04-2018

 

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü Dumlupınar Mah. GMK Bulvarı 33130 Yenişehir/MERSİN - 0324 329 14 81 / 84

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.