İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi
100
14:19
25.11.2024

İŞYERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ

 

Bakanlığımız taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarında; sağlık, güvenlik, çevre ve ilgili teknik hizmetleri kalite süreçleri içinde etkin ve verimli bir yönetim anlayışına uygun, yenilikçilik ilkesi içinde, sürdürülebilir hizmetlerin sunumunu sağlamak üzere detayları aşağıda verilen çalışma alanlarında faaliyet gösterirler.

1) TEKNİK HİZMETLER

a) İş Ekipmanları Periyodik Kontrol Laboratuvar Hizmetleri

Bakanlığımız taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarında her türlü tehlikeli iş ekipmanlarının Millî Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi  (MEBBIS+İSGB) modülü üzerinden yetkilendirilmiş uzmanlarca periyodik olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Periyodik Kontrol Uzmanı (PKU) çalışmalarının planlanması, koordine edilmesi, bilgi ve eylem düzeyinde ortaya çıkacak uygunsuzlukların giderilmesi için tedbir alınması, PKU'ların aylık çalışma planlarının işveren/işveren vekiline onaya sunulması, plan uygulamalarının izlenmesi İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

b) İş Hijyeni Test, Ölçüm ve Analiz Laboratuvar Hizmetleri

Bakanlığımız taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarında çalışma ortamlarının TS EN ISO 17025 standart şartlarına uygun olarak, akredite edilmiş laboratuvar hizmetleri için gerekli değerlendirmeler yaparak ortam ölçüm taleplerinin işveren onayı doğrultusunda oluşturulması, laboratuvar deney personellerinin çalışmalarının kolaylaştırılması, raporlarda ortaya çıkan uygunsuzlukların giderilmesi için girişimlerde bulunulması, süreçlerin takibinin yapılması İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

 2) SAĞLIK HİZMETLERİ

a) İşyeri Hekim Hizmetleri

Taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarımızda çalışanlara sunulması gerekli işyeri hekimi hizmetlerinin mevzuat hükümlerine uygun olarak organize edilmesi, koordinasyon ve işbirliği çalışmaları İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

b) İlkyardımcı Eğitim Merkezi Hizmetleri

İlkyardım eğitim merkezlerinin mesul müdürleri ile eğitim görevlilerinin çalışmalarını kolaylaştırmak üzere eğitim süreçlerinin takibi, eğitimlerin onaya sunulması, eğitimlerde oluşacak sorunların koordineli bir biçimde yönetilmesi İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

c) Kişisel Sağlık Hizmetleri

Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde, çocuklarımızın eğitim ortamı ve öğrenme süreçlerinde bedenen, zihinen ve ruhen tam bir iyilik halinde olmaları için gerekli şartları oluşturmak üzere il millî eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen "Sağlık Hizmetleri Sorumlusu" (SHS)'nin çalışmalarını kolaylaştırmak, yapılan çalışmalara ilişkin onay ve yazışmaları gerçekleştirmek, izleme ve değerlendirme yaparak işveren/işveren vekiline sunulması İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

d) Gıda Güvenliği ve Hijyen Hizmetleri

Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığınca işbirliği içinde, okul ve kurumlarımızdaki her türlü gıda işletmelerinin mevzuat hükümleri doğrultusunda "il/ilçe Denetim Heyeti" tarafından denetleme, rehberlik, gözetim faaliyetlerinin koordineli bir biçimde planlama ve izleme faaliyetleri İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

e) Çevre ve Atık Yönetimi

Okul ve kurumlarımızda ham madde ve doğal kaynakların etkin yönetimi ile sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda atık yönetimi süreçlerinde çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen atık ve çevre yönetimi sisteminin kurulmasına, yaygınlaştırılmasına, geliştirilmesine, izlenmesine, kayıt altına alınarak belgelendirilmesine ilişkin genel ilke ve esasların yetki sahaları içinde mer-i mevzuat çerçevesinde belirlenmesi İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

3) GÜVENLİK HİZMETLERİ

a) İş Güvenliği Hizmetleri

Okul ve kurumlarımızda sağlık ve güvenlik, tehlike ve risklerinin yönetilmesi esnasında ortaya çıkacak bilgi eksikliklerini gidermek üzere danışmanlık, rehberlik ve eğitim hizmetlerinin planlanması, izlenmesi ve gerçekleştirilmesi İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

b) Acil Durum Yönetimi Hizmetleri

Taşra teşkilatı birimlerinde afet ve acil durumlarda MEBBIS İSGB modülü üzerinden acil bilgi akışının sağlanması, Millî Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birliği (MEB AKUB) lider ve üyelerinin sevk ve idaresi, koordinesi ve işbirliği ile illerde oluşturulacak Afet ve Acil Durum İrtibat Merkezlerinde ilgili mevzuatlarla uhdesine verilmiş bulunan görevler İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

c) Risk Tabanlı Mali Kaynakların Yönetimi

Bakanlığımızın ilgi (e) Genelgesi kapsamında risk tabanlı mali kaynak ihtiyaçlarının teknik bilirkişi olarak il'lerde tespiti ve süreç yönetiminin genelge kapsamında titizlikle izlenmesi, aksayan yönlerin Merkez İSGB ile çözümünün sağlanması, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması ile can ve mal güvenliğinin aciliyet süreçlerinde danışmanlık ve rehberlik hizmetleri İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

d) İş Kazaları Takip ve Danışmanlık Hizmetleri

Taşra teşkilatı ile okul ve kurumlarda iş ve öğrenci kazalarının takibi için süreçlerin izlenmesi, ilgililerin bilgilendirilmesi, kök neden analizi ile kazaların tekrarlanmaması için aksiyon alınmasının sağlanması, illerdeki kaza raporlarının gizli ve gizlilik kaydıyla İl İSGB'lerde muhafaza edilmesi İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

e) Okul ve Kurum Denetimleri

İlçe ve okul ile kurum yönetici ve ilgililerin, Bakanlığımız Sivil Savunma Seferberlik Hizmetleri, Afet ve Acil Durum Hizmetleri Performans Rehberine uygun olarak, valilik makam onayı ile verilen; denetim, rehberlik, gözetim, izleme ve değerlendirme faaliyetlerinin planlanması ve raporlanması, gerekli ise icrasının sağlanması İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

f) Özel Güvenlik Görevlileri Eğitim Hizmetleri,

Bakanlığımız ile İçişleri Bakanlığı arasında düzenlenen protokol kapsamında ilgi (b) Kanuna tabi çalışan özel güvenlik görevlilerinin eğitimlerinin il emniyet müdürlüğü ile koordineli bir biçimde düzenlenmesi, eğitim sonunda eğitimin etki analizinin yapılarak uygunluğun değerlendirilmesi ve tedbir alınmak üzere işveren/işveren vekillerine durumun arz edilmesi İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

4) BELGELENDİRME HİZMETLERİ

Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumların sağlık ve güvenlik yönünden (TS EN ISO 45001), Uluslararası kabul edilebilir bütün yönetim sistemlerinin temeli olan kalite yönünden (TS EN ISO 9001), sürdürülebilir bir kalkınmanın temeli olan çevre yönetimi (TS EN ISO 14001), atık yönetimi ve gıda güvenliği (TS EN ISO 22001), bilgi ve verilerin güvenlik sistematiği içinde (TS EN ISO 27001) bilgi güvenliği, risk yönetimi yaklaşımının geliştirilmesi için (TS EN ISO 31001 ve 31010 ) risk yönetimi çalışmalarının Bakanlığımız kurumsal yapısına uygun olarak geliştirilmesi hakkında diğer yetkili ve ilgililerle koordineli bir biçimde görevli oldukları il sınırları dahilinde çalışmaların danışmanlık ve rehberlik hizmetleri İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

5) İLÇE İSG BÜRO YÖNETİMİ HİZMETLERİ

İl İSGB' ye bağlı olarak ilçelerde çalışmalar yapan İlçe İSG Büro Yöneticilerinin; valilik onayına müteakip MEBBIS İSGB modülünden yetkilendirilmesi, çalışma performanslarının değerlendirilerek il ve ilçe işveren vekillerine sunulması, ilçeler arasındaki koordinasyon ve iş birliğinin tesis edilmesi için gerekli aksiyonların oluşturulması, eğitim ve bilgi ihtiyaçlarının tespit edilerek Merkez İSGB' ye iletilmesi, İl İSGB Koordinatörlerince yapılır.

Milli Eğitim Müdürünün yasalar çerçevesinde vereceği diğer görevleri yapmak.

Birim amiri, birimiyle ilgili güncellenen mevzuatı takip etmek ve değişen mevzuata göre iş ve işlemleri yürütmekle yükümlüdür.

 

Mersin İl Millî Eğitim Müdürlüğü

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi

Telefon        : 324 329 1481 -84 İç Hat: 325

Belgegeçer  : 324 327 35 18 - 19

Yayın Tarihi: 25.11.2024