MERSİN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme Projesi Bilgilendirme Toplantısı Mersin’de Düzenlendi

 Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme Projesi Bilgilendirme Toplantısı  Mersin’de Düzenlendi

Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme Projesi Bilgilendirme Toplantısı

Mersin’de Düzenlendi

 

Avrupa Birliği ve Türkiye eş finansmanında yürütülen Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi Projesi –2 Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde yapıldı.

Sosyal paydaşları bilgilendirmek ve onların da desteğini almak amacıyla projenin 24 pilot ilinde bilgilendirme toplantıları düzenleniyor. 8 Eylül 2016 Perşembe günü Mersin Hilton Otel’de düzenlenecek toplantıya Mersin Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal, Kültürel Eğitimler ve Faaliyetler Daire Başkanı Ersan Ulusan ile Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca’nın yanı sıra üniversiteler, halk eğitim ve mesleki eğitim merkezleri, belediyeler, STK’lar, meslek odaları ve işveren temsilcileri başta olmak üzere, eğitim ve istihdam konularında çalışmalar yürüten çok sayıda sosyal paydaş katıldı.

Projenin temel hedefi Türkiye’de öğrenme kültürünü yaygınlaştırmak, özellikle istihdama yönelik öğrenme programlarına erişimi ve katılımı artırmak.

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’deki gelişen insan kaynakları kapasitesine “Hayat Boyu Öğrenme”yi tanıtarak katkıda bulunmak hedefiyle Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Teknik Destek Projesi–II (HBÖ-II)’yi hayata geçiriyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Sözleşme Makamı olarak yer aldığı proje kapsamında hayat boyu öğrenme olanaklarını, kapsamlı stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanması aracılığıyla iyileştirmek; hayat boyu öğrenme konusunda farkındalık yaratmak ve hayat boyu öğrenmeye katılım oranını artırmak amaçlanıyor. “Hayat Boyu Öğrenen bir Türkiye” sloganıyla yola çıkılan projenin temel hedefi Türkiye’de öğrenme kültürünü yaygınlaştırmak, özellikle istihdama yönelik öğrenme programlarına erişimi ve katılımı artırmak.

Hayat boyu öğrenmenin önemi konusunda bireylerin ve işverenlerin farkındalığının artırılması için sosyal paydaşlarla işbirliği yapılacak

Türkiye’de hayat boyu öğrenmeye katılım oranı 2006 yılında yüzde 1,8’den, 2015 yılında yüzde 4,6’ya yükselmiş olmasına rağmen, Avrupa Birliği’nin 2020 hedefi olan %15 oranına ulaşılması için planlı bir çaba sarf edilmesi gerekiyor. Hayat boyu öğrenme alanında yapılan çalışmalar, Türkiye’de öğrenme kültürünün güçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ve bireylerin öğrenme sonucunda elde edebileceklerinin daha fazla farkında olmaları gerektiğini gösteriyor. Mevcut öğrenme fırsatları ve faydaları hakkında farkındalık oluşturulamadığında hayat boyu öğrenme faaliyetlerine talep olamayacağından hareketle, bireylerin kendilerine uygun eğitim faaliyetlerinden ve erişim için gerekli mekanizmalardan haberdar olarak bireysel gelişim süreçlerini yönetebilmeleri hedefleniyor.

Bununla beraber, küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerinin, eğitime yapacakları yatırım ile çalışanlarının becerilerini geliştirerek sağlayacakları katma değer, verimlilik artışı ve rekabet gücü konusunda farkındalıklarının artırılmasının önemi üzerinde duruluyor.

Proje kapsmında neler yapılacak?

* Hayat boyu öğrenme stratejilerinin kolaylaştırılması amacıyla yasal düzenlemeler revize edilecek ve geliştirilecek.

* Seçilen 4 Mesleki Teknik Eğitim alanında, yatay ve dikey geçişe imkan tanıyan eğitim, öğrenme, ölçme ve değerlendirme materyalleri geliştirilecek. Bu sayede, farklı zamanlarda ve farklı yöntemlerle edinilmiş becerilerin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyumlu bir sistem ile değerlendirilmesi ve AB ülkelerinde de tanınması amaçlanıyor. Ayrıca belirlenecek alanlarda 40 yaygın eğitim sertifika programı hazırlanacak.

* Hayat boyu öğrenme ilkeleri kapsamında tüm ilgili taraflar arasında işbirliği güçlendirilecek.

* Türkiye´de hayat boyu öğrenme hakkında farkındalık yaratma faaliyetleri uygulanacak.

* Web tabanlı Hayat Boyu Öğrenme Rehberlik Bilgi Sistemi geliştirilecek.

* Hayat boyu öğrenme stratejileri doğrultusunda, belirlenen 4 Mesleki Teknik Eğitim alanında, öğretmenlerin yeterlilikleri ve kapasiteleri geliştirilecek ve iyileştirilecek.

* Hayat boyu öğrenme kapsamında, Mesleki Teknik Eğitimde tüm seviyelerde Kalite Güvence Sistemi (göstergeler ve araçlar) oluşturulacak.

Projenin coğrafi kapsamı

Ankara’da, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan projenin 24 pilot ili bulunuyor. Pilot iller, elde edilebilen en yeni eğitsel istatistikler göz önünde bulundurularak, hem en yüksek hem de en düşük hayat boyu öğrenmeye katılım oranlarına sahip iller arasından seçildi. Proje kapsamında Adana, Antalya, Eskişehir, Elazığ, İstanbul, İzmir ve Trabzon’da bölge ofisleri açılacak.

 

 

 08-09-201608-09-201608-09-201608-09-201608-09-201608-09-201608-09-2016

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü Dumlupınar Mah. GMK Bulvarı 33130 Yenişehir/MERSİN - 0324 329 14 81 / 84

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.