"YAPAY ZEKÂ, SINIRLARI AŞARAK YENİ BİR DÖNEME GİRİŞ YAPIYOR"
Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü 11 Mayıs 2023 tarihinde Hacı Sabancı Anadolu Lisesi Konferans Salonunda bilişim teknolojileri öğretmenlerinin katıldığı Yapay Zekâ Teknolojileri ve bu teknolojilerin eğitim alanında kullanımı ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü BTR İl Koordinatörü Erol UYSAL, yapay zekanın günümüzde hızla gelişen bir teknoloji olması ile eğitim sektöründe büyük potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Yapay zekanın öğrencilerin öğrenme süreçlerini destekleyebileceğini, kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunabileceğini ve öğretmenlere derslerini destekleyerek rehberlik edebileceğini belirtti.
Toplantının ilk bölümünde BT Öğretmeni Özkan Azazi tarafından; yapay zekâ, yapay zekanın tarihçesi, türleri, yapay zekâ uygulama teknikleri (makine öğrenmesi, derin öğrenme, yapay sinir ağları, doğal dil işleme), ChatGPT-4, prompt engineering, yapay zekâ teknolojilerinin kullanımında oluşacak sorunlar (etik, hukuksal, ekonomik) ve çözüm önerileri konuşuldu. Yapay zekanın eğitimde kullanımı hakkında öğretmenlere bilgi verildi. Yapay zekâ teknolojisi, öğrencilerin öğrenme sürecini destekleyebilecek, öğretmenlerin iş yükünü hafifletebilecek ve eğitimde verimliliği artırabilecek birçok uygulama sunmaktadır. Öğretmenler, yapay zekâ teknolojisi ile öğrencilerin öğrenme seviyelerini belirleyebilir, öğrencilerin öğrenme stillerini analiz edebilir ve öğrencilerin öğrenme süreçlerini optimize edebilirler.
Sonrasında BT Öğretmeni Murat Solmaz tarafından, deepfake teknolojisi ele alındı. Bilişim teknolojileri öğretmenlerine, deepfake'in ne olduğu, nasıl oluşturulduğu ve olumsuz kullanımlarının nasıl tespit edilebileceği konularında bilgi verildi. Aynı zamanda, deepfake teknolojisinin etik ve hukuki boyutlarına da değinilerek öğretmenlerin, öğrencilere bu konuda farkındalık kazandırmak ve güvenli internet kullanımı konusunda rehberlik etmek için hangi yöntemleri kullanılabilecekleri üzerinde duruldu.
Toplantı sonunda Okan Demirkol tarafından ise, yapay zekâ teknolojisinin eğitimde ve iş dünyasında kullanımının artması için öğretmenlerin ve işletmelerin bu konuda eğitim almaları gerektiği vurgulandı. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü de bu konuda atılacak adımları planlamak ve uygulamak için öğretmenlere destek olacağını belirtti.
Not: Haberimiz ChatGPT yapay zeka teknolojisi kullanılarak hazırlanmıştır.